Prachtige 3-daagse wandeltocht over het eiland Texel

In drie dagen loopt u door het Nationaal Park de Duinen van Texel. Langs duin, strand, bos, en weilanden. U kunt Ecomare bezoeken, de Eierlandse Vuurtoren beklimmen en vanaf de uitkijkmolen in De Cocksdorp Vlieland zien. Een zeer gevarieerde tocht.

De tocht

U slaapt 1 nacht in de Iris aan de Bosrandweg in De Koog. De tweede nacht slaapt u in de Eierdop in De Cocksdorp. In beide accommodaties ligt uw bed gespreid en zijn handdoeken aanwezig. We zorgen dat er ook boodschappen aanwezig voor diner, ontbijt en een lunchpakket, zelfs voor een drankje 's avonds. U kunt er ook voor kiezen om voor het diner uit eten te gaan, dat wordt dan met 7.50 euro in de prijs verrekend.

Voor een driedaagse wandeltocht heeft u in ieder geval een goede rugzak, regenkleding en stevige schoenen nodig.

U kunt een startdatum boeken via VVV Texel of direct via mij (zie Contact). Als u direct via mij reserveert zijn in overleg ook nog andere startdata mogelijk.

U laat uw auto in Den Helder staan ( dat scheelt een autokaartje van 38 euro) en neemt gewoon een dagpack mee met 1 lunchpakket voor de eerste dag en uw kleding. U kunt ook onderweg lunchen op eigen kosten bij verschillende horeca gelegenheden.

Natuurlijk is het (in overleg) mogelijk van de geplande route af te wijken, bijvoorbeeld als u uw hond mee wil nemen, die bepaalde delen van de derde dag niet mag lopen, of als u de route uit wilt breiden of wilt inkorten.

Voor meer informatie kunt u mij altijd bellen (zie Contact), ik ben zelf een enthousiaste wandelaar en help graag andere mensen op weg.

Prijs

Voor 3 dagen verzorgd wandelen (2x overnachting, boodschappen voor 2x diner, 2x ontbijt 2x lunchpakket, goede wandelroute, kaart van Texel, buskaartje derde dag, noodtelnl bij problemen) betaalt u:

3 tot 5 personen: €155 p.p.

2 personen: toeslag van €15 p.p.p.n. (u hebt dan de huisjes helemaal voor uzelf)

Bij boekingen op vrijdag/zaterdag/zondag geldt een toeslag van €7.50 p.p. per weekendnacht.

Extra vervoer naar boot (i.p.v. bus) of bagagevervoer: €60

Niet inbegrepen in de prijs is toeristenbelasting van €1,50 p.p.p.n.

Route

Dag 1: Van boot naar De Koog ( 17 km)

Met de boot van Den Helder naar Texel is maar 20 minuten varen en toch geeft dat deze wandeling iets buitenlands. Zilte zeelucht, krijsende meeuwen en het wad: het eilandgevoel. En dat is nog maar het begin van een veelbelovende tocht. Vanaf de haven loopt u over de stuifdijk en door de duinen met wijds zicht op De Hors, een dynamisch gebied met stukjes wad, duinen en de Mokbaai. Hier groeit Texel nog steeds aan. Maar wat de zee geeft bij de Hors verdwijnt even verderop bij de Westerduinen. Hier is de strijd tussen zee en land blijkens de pieren, zandsuppletie en steile duinen nog altijd gaande. Het Texels duingebied bestaat niet alleen uit zand en helmgras. Door prachtig begroeid duingebied, door bos en heide loopt u naar het strand. Vanaf daar komt U langs Ecomare, waar u in de hal een levende mierenkolonie kunt bekijken. Ook Jac P. Thijsse komt u nog tegen in de duinen. Uiteindelijk komt u dan bij uw overnachtingsadres De Iris, een bungalow die staat op wat vroeger bollenveld was.

Dag 2: Langs Texels bekende natuurgebieden De Muy en De Slufter (16 km)

De SlufterVanaf De Iris gaat u eerst door het bos langs Het Maartenshuis met mooie vlindertuin. Vervolgens loopt u langs De Koog. Vandaar weer door bos en duin naar het strand. Daarna kiest u weer landinwaarts. U komt langs een prachtig uitkijkduin. Hier kunt u het binnenmeertje De Muy zien liggen waar veel lepelaars broeden in het voorjaar. U passeert de prachtige natuurreservaten De Muy en De Slufter, ontstaan door dijkdoorbraken. De Slufter, die in de zomer helemaal paars is van het lamsoor. Door duinen komt u bij De Krimweg. Daarvandaan loopt u langs Het Krimbos naar De Cocksdorp. Hier kunt u nog de fraaie uitkijkmolen beklimmen die gemaakt is van het hout van de iepen die vroeger de Molenlaan sierden.

Dag 3: Over dijken en langs schapen (16 km)

Vanaf de top van Texel, waar u de Vuurtoren nog even kunt beklimmen, voert deze etappe langs de waddendijk met uitzicht over het Eierlandse gat, de Waddenzee en Vlieland. Bij De Cocksdorp duikt hij de Eierlandsepolder in, een 19e-eeuwse droogmakerij van kwelders en kreken. U loopt hier zigzaggend door een natuurreservaat van Staatsbosbeheer, over soms drassige weilandpaden en vroegere kreekbeddingen. Via een onverharde polderweg bereikt u het brede Eierlandse Kanaal waar u zich zelf met een touwtrekpontje moet overtrekken naar de Binnendijk. Deze schapen- en overstapjesrijke grasdijk volgt u tot aan de Oorsprongweg, waarna u richting waddendijk loopt. Hier heeft u nog een prachtig uitzicht op de Molen van het Noorden. Vervolgens loopt u langs de waddendijk naar Oost, een lieflijk gehucht nabij Oosterend. Hier neemt u de bus terug naar de boot.